LoaderNahrávám...

Pod ledem Rumchalpy

Autor: Bohumir Kuhn
18.2. 2018
pod-ledem-rumchalpy
 
Pod ledem Rumchalpy
 
Stačil jeden operativní telefonát a ve dvou se řítíme opět na Rumchalpu. V únoru bývá lom vždy spolehlivě pod ledem. Dnes ho pokrývá souvislá, ale jen slabá vrstva sněhu, necháváme proto baterky na břehu. Na lomu se objevila i skupinka freediverů ze severu Čech, kteří vyřezávají hned 3 otvory nad autobusem. Máme tedy jasno kudy povede trasa našeho ponoru. Jejich díry nám poslouží jako záložní pro případný nouzový výstup.
Standardní zanoření z hlavního plata a... překvapuje nás stěží metrová, spíš půlmetrová (ne)viditelnost. Sledujeme fixní lano vedoucí k 12metrovému platu. Tady se viditelnost rapidně zlepšuje na 3 - 4 metry. Podle stěny pomalu míříme k autobusu. Proplouváme prostor pro cestující a v tom se objeví oslňující světlo. Jeden z freediverů, který natáčí video z prostoru řidiče, nám bez skurpulí namířil kužely dvou video lamp přímo do očí, takže chvíli nevidíme zhola nic. Naštěstí „potížista“ musí nahoru pro vzduch a my dokončujeme prohlídku interiéru. Za/pod autobusem se viditelnost lepší. Odhadujeme, že na jihovýchodním rohu může mít snad 10 metrů. Konečně potkáváme štiku, byť  jen juniorských rozměrů. Světlo rozptýlené příkrovem sněhu a ledu vytváří tajuplnou atmosféru. Je tu taková zvláštní pohoda, ale už jsme zabrousili příliš daleko. Obvyklé kolečko kolem lomu tentokrát nedokončíme, vracíme se k autobusu a podél linek k platu. Jsme asi ve 40 minutě ponoru, voda má sice očekávané 4 °C, ale zima nám není. Využijeme tedy fixních lan pro krátký výlet na jih. Míjíme výcvikové plato v 5 metrech a před budkou střelmistra otáčíme zpět. Chlad přeci jen začíná zalézat za nehty - nejlepší čas pohodový ponor ukončit. Žene nás vidina teplé polévky v bistru Na Kumburáku. O hodinu později se shodujeme na tom, že ponor ani gulášovka neměly chybu!
 
Doba ponoru: 52 min
Max. hloubka: 14 m
Teplota vzduchu: kolem nuly
Teplota vody: 4 °C
Led: 5 - 10 cm
 
Boďa + David
18.2.2018

Foto v galerii ZDE
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.RozumímDalší informace

Pošlete nám feedback